Trystorps Ekäng "naturreservat"(08-04-17)

Trystorps Ekäng!!(Örebro län)

Jag & en kompis åkte dit & fotograferade på eftermiddagen!
-Det var ett helt underbart väder med strålande sol.

"Bilder från Trystorp efter texten"

Trystorps ekäng ingår i en av länets största sammanhängande ädellövskogar. Det är mark som använts av våra förfäder under hundratals år. Här har djur betat. Ängarna har slagits för att ge hö, och på flera håll i reservatet har det funnits små åkertegar

Flera vandringsleder löper runt i området. Många informativa skyltar längs stigarna berättar om de blommor och träd som finns i reservatet. Det blir en lärorik vandring för många. Under ekarna täcker vitsippor marken under våren. Här har också lungörten en av sina främsta förekomster i länet. Andra växter som växer i lunden är blåsippa, trolldruva, vårärt, skogsvicker, hässleklocka, tvåblad, ormbär och liljekonvalj.

Parkrymlingar

Många växter har också spridit sig från odlingarna som funnits sedan 1600-talet på Trystorps gård. Den mest iögonfallande är solstjärnan, en meterhög växt med solrosliknande blommor. Andra parkrymlingar är akleja, toppklocka, krollilja, skogsförgätmigej och parksmultron. Många fåglar trivs i de gamla ekarna, till exempel större och mindre hackspett, gröngöling och spillkråka. Kattuggla och skogsduva är andra häckande arter, liksom stenknäck, bivråk och nötkråka. Ibland hörs också mindre flugsnappare i området. ?Gökotta? är en klassisk programpunkt för många naturskyddsföreningar. Trystorps ekäng är perfekt för detta. En tidig morgon med matsäck brukar ackompanjeras av flera ropande gökar från omgivningen. Ekförekomsten i området är inte lika stor som förr, vilket flera gamla stubbar vittnar om. Den grövsta eken finns i områdets mitt. Den mäter mer än 5,5 meter i omkrets och är över 400 år gammal. Reservatet bildades 1967 och utvidgades under 1980-talet.

Beskrivning och geologi

Området är en lövskogsbevuxen höjdsträckning uppbyggd av moränmaterial med rikligt med större stenar i ytan. Reservatet bildades 1967 i syfte att bevara ett mer eller mindre slutet lövskogs-/lövlundsområde med en karaktäristisk vegetation, framför allt en rik vårflora. Trystorps ekäng är en del av ett gammalt kulturlandskap där de många odlingsrösena nu ger de tydligaste spåren av gångna tiders odlarmöda. Det är de stora ekarna som gett området dess namn, men ett lika anmärkningsvärt inslag i trädbeståndet är de stora lindarna. Naturreservatet utvidgades 1998.

Skötsel

För att bibehålla områdets karaktär vårdas det enligt en skötselplan fastställd av Länsstyrelsen. Reservatet indelas i flera mindre skötselområden med för varje område angivna skötselåtgärder. Målsättningen för det täta lundparti som gränsar till p-platsen är fri utveckling mot ädellövurskog med ostörd konkurrens mellan buskar och träd. Endast stigarna kommer att röjas här. För övriga skötselområden omfattar åtgärderna oftast fortlöpande gallring samt årlig slåtter av öppna ytor.

Vägbeskrivning

Skylt finns längs vägen mellan Kvistbro och Vretstorp, strax söder om Trystorps gård.

Fakta!

Bildat år: 1967
Areal: 40 hektar
Markägare: Enskild
Förvaltare: Örebro läns landstings vilt- och naturvårdskommitté
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Området ingår i EU-nätverket Natura 2000


"Klicka på bilderna så blir dom större"





 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0